11.4.10

Politika je k---- II.del

Torej, nadaljujem z drugim delom o tem kako se tukaj deli pomoč v obliki hrane.

Se pravi, v največji, prirejeni bazi ZN ima poleg ostalih večjih humanitarnih organizacij sedež tudi WFP - World food program, ki v sodelovanju z večjimi ''plajerji'' (World Vision, Samaritan purse...) deli suho hrano na različnih zavarovanih točkah. Razdelil jo je že ogromno. Ampak, kot sem omenjal, ne gre vse direkt. To mi je všeč pri naši organizaciji. Pomoč pride direkt. Tu - pri organizirani distribuciji suhe hrane prek WFP gre tudi za varen način deljenja, kar je težko zagotovit, saj je na tak način res težko pravično deliti.


Za predstavo; si vodja familije ali vodja kampa-šotorišča. Dobiš na voljo za družino 25kg riža, sol, moko, cukr in še kak dodatek in sedaj razdeli. govori se da bo to na redni bazi. Takoj vidiš v tem $$$$ in veš da si do sedaj že nekako pretrpel. Kaj bi raje, denar - ker to boš ziher prodal in nabavil potrebno ali to razdelil doma in skuhal. Ko si enkrat tam - vidiš na lastne oči, hitro ugotoviš kje imajo ljudje prioriteto. Denar je BOG. Hrana/Voda je njegova žena. Zato se ljudje borijo ko prihaja do krivične delitve ali če ne pridejo na vrsto in zato je ozračje zelo napeto. To izgleda tako da si WFP organizira lokacijo, sporoči kje se bo delila hrana in cel dan je tam dolga vrsta tistih, ki hrano dejansko rabijo in tistih, ki bodo s tem naredili nek profit.
Dejstvo je da je v Port-au-princ-u malo čez pol milijona ljudi, ki nimajo kam, ker njihove infrastrukture Ni in so in bodo lačni vsak dan, dokler se ne bodo nekako prebili do rednega denarja. Kdor ima redno službo je v raju. Več o tem, koliko potrebuje človek za preživetje o prispevku našega voznika-prostovoljca iz Haitija

V državo prihajajo ogromne količine hrane in denarja, namenjene potrebam humanitarne pomoči ZN in  distribuciji WFP-ja, ki deluje pod okriljem ZN. Le-ta sodeluje z partnerji, večinoma večjimi orgnaizacijami, ki pa žal namenjajo precej denarja tudi administraciji. Po podatkih organizacije OCHA je WFP s partnerji razdelil hrano 1.2 milijona ljudem, (preko 200,000 družinam) v večjem delu Port-au-Princ-a. WFP naj bi tako dosegel 3 milione ljudi v februarju in 2.5 miliona naj bi dosegel v marcu. Bomo videli kako bo v aprilu.

2 tedna nazaj je Predsednik Haitija izjavil:
Izredno stanje na Haitiju je preklicano!!!!!

Ob tem je izjavil, da se z začetkom aprila ne sme več prosto deliti hrano v namenskih začasnih okoljih - šotoriščih ali kampih.In tudi ne v šolah !!!

Kakšen problem imam s tem?
Ja ker nas je WFP preprosto peljal na limanice. Kako to vem. Ko smo hodili na ''Food cluster'' srečanja smo kot vsi ostali mali NGO-ji iskali način kako bi prišli do suhe hrane, ki bi jo nato skuhali in delili in s tem podlajšali čas deljenja tople hrane. Všeč jim je bilo naše delo in so nam po parih osebnih sestankih, predlagali da naj bi delili hrano po šolah. Super smo zagrabili in so nam dali 19 šol, smo se spokali v dve skupini, obiskali šole, posneli stanje, pobrali kontakte in poslali bazo nazaj na WFP. Super. Vsi happy. Potem pa so rekli, da moramo biti uradna organizacija in smo šli še v ta drag postopek in prek veze pospešili registracijo in potem so bili brez besed. Odvetnik, ki je urejal papirje dela v državni službi in je uredil srečanje z ministrom za socialo, ki se je navdušil nad našim delom in sam dal idejo o ''sub kitchen's'' - kuhinje na terenu za vse... Da naj se dogovorimo z WFP in ko smo to povedali odgovornim na WFP niso pokazali nekega zanimanja. Na zadnjem sestanku pa so nam rekli, da bi radi to pravzaprav prepustili dvem večjim organizacijam, ki so to nekako počele že pred potresom in nam tako dali vedeti, da za nas ni prostora. Hmmm

Zakaj se tukej nekaj bunim itd...?
Več takih manjših organizacij se je pritožilo nad delom WFP in sedaj vem da WFP sploh ni sodeloval s takimi manjšimi organizacijami, če ni že prej bil kakršenkoli dogovor ali sodelovanje. Recimo, AnadaMarg je organizacija, ki že 14 uradno deluje na Haitiju. Imajo kuhinjo in šole za otroke, po potresu pa so skrbeli za 6 kampov. So WFP-jev partner in dobivali podporo v obliki suhe hrane, oni pa so nato kuhali vegetarijanske obroke za otroke. Po potresu so od WFP-ja 2 krat dobili suho hrano potem v marcu pa se je nehalo. Na WFP-jevih sestankih smo konstantno slišali kako sodelujejo z županovo pisarno in vladnimi organi - predsednikom. Da imajo mesečni plan ampak potrjeni plan pa je samo za teden dni vnaprej. In tako težko karkoli obljubijo in dajejo pomoč naprej. Da upoštevajo vladne direktive a v resnici pa vlada, ki ne funkcionira zavisi od pomoči, ki jo sami prejmejo iz sveta.
Ja cela politična kuhna - s tono birokracije.

Sej so ZN na Haitiju naredili dosti dobrih stvari, nudili zaščito in pomoč po potresu...
samo ljudje so že naveličani njihove dominance pri urejanju države in politično obarvane pomoči državljanom Haitija.

Raje bi samo kuhal in delil hrano, po kampih ampak so tu ovire:
- lahko nas vržejo ven iz države, ker je postavljen tak in tak plan (in mi ga kršimo, če delimo...)
- ne moremo tega dolgo masovno delati, ker nismo tako velika organizacija, da bi imeli tako močan denarni sklad, ki se konstantno polni ampak se polni, ko se zgodi katastrofa. Ko mediji objavijo slike trpljenja, se ljudje zganemo in doniramo. Tako da, za senzacijo so mediji super, potem pa je zanimiva nova senzacija, je bil potres v Čilah, pol so volitve ... In v začetku nam medji s tem pomagajo, ker se ljudje sami odločajo koga bodo podpirali v izvajajnu humanitarne pomoči in tako se fond napolni. Žal je lahko to samo za določen čas.

Ni komentarjev:

Objavite komentar