17.3.10

Komu pomagati in politika

Komu pomagati in politika razdeljevanja pomoči?
Tukaj je precejšnja dilema. Le-ta vedno velja za dobronamerne NGO-je, ki se poskušajo dokopat do pomoči, ki prihaja v OGROMNEM merilu na prizadeta območja.
Haiti je deležen ogromne količine denarja, surovin in hrane ampak le ta očitno ne prihaja v prave roke !!!

Naše delo/misija al kakorkoli že je pač tak - delimo tople hranljive veganske obroke, tistim ki to najbolj potrebujejo.
Kako to izgleda tukaj?


Ko je ekipa prispela so si pomagali najprej s podatki na sestankih ZN in po osnovni analizi glavnega mesta ugotovili, da lahko takoj začnejo s kuhanjem in deljenjem obrokov v kampih - šotoriščih. Po 5ih dneh vsakdanje dostave sem pripel še sam. 

WFP pod okriljem ZN občasno dostavlja suho hrano v paketih po kampih in organiziranih lokacijah, kjer je zajezitev upora takojšnja. Tu so večne dileme, ker se vedno najdejo predstojniki - vodje kampov, ki so dobri trgovci in z dobronamerno taktiko pridobijo surovine - suho hrano, ki jo posredujejo/preprodajo naprej in služijo. Eni za kamp nekateri za svojo vilo. Zgodb je prepolno o vsem tem. Če bo čas, napišem par zgodbic, kako tu in v svetu to funkcionira.

Sam sem z našo odpravo prvič prispel v kamp, kjer ni prišla še nobena pomoč, vladna ali nevladna. To je naš četrti in največji kamp, ki ima seznam s 1.842 osebami. Kaj pomeni seznam? Vsak kamp - šotorišče ima vodjo kampa, ki se povezuje z različnimi organizacijami za pomoč. Na listu papirja ima seznam družin in oseb, ki se nahajajo v kampu.
Takoj so hoteli imeti vso možno podporo; šotore, vodo, hrano, in so normalno spregledali ... kdo smo in ni bilo lahko razložit, da smo Food for Life Global in da delimo tople hranljive obroke.
No na koncu je bila stvar precej bolj luštna in vodja kampa nam je potem vsakič dal vrečo maongov za domov. Hotl smo jih razdelit otrokom pa niso dovolil, tolk so bli heppy da smo prišli, da so hotli da jih mi dobimo. Mango zna bit kar luksuz tukaj. Sicer je pa to kamp, kjer so nas bli otroci vedno najbolj veseli.
V kratkem objavim video.
Prvi štirje kampi, kjer smo začeli redno deliti:


Podobna reč je bila ko sem hotel podarit igrače. Imam jih mljavžnt pa če greš v kamp, jih moraš dat nekemu vodji in potem je kao kul, ker bo ona razdelila jutri. Sam a bo res. No sem vztrajal pri eni in jih je hotla razdelila en kos. Pokazala mi je vrtec - kar je bil malce večji šotor, potem so otroc zapel :), hudo, potem je hotla razdelit nekej igrač v tem šotoru in so otroc prhrumel iz celga kampa in je že blo vse narobe. Kako da bo fer od vseh in potem se še starši vmešajo. Ne znam kreolščine ampak sem razumel; kaj je zdej to, dej za mojega malga - lej nkol nč ne dobi .... Bad. Ni blo najboljš. Sem posnel, bom probal postat.

Politika 
(Politika je k____)
Sedaj se je pa stvar zapletla. Vlada Haitija bo konec marca ustavila program distribucije hrane v kampih. Zakaj? Nočejo, da se ljudje navadijo redne dostave hrane, ker bo cona udobja večja in potem ne bodo dovolj naredil da se rešijo te situacije. Hočejo da se zmigajo. Kaj bo s kampi? Bog ve. Nočejo in če bo kdo dostavljal hrano ga bodo vrgl iz države. Tudi nas. (je rekla kazala)
Se pravi - ljudje iz kampov se bodo mogli zmigat ali it delat v program - hrana za delo ali keš za delo oz. si posikat službo, kar je mimogrede hudo težko, ker sedaj štejejo; VIP poznanstva in tvoja nizka cena delovne sile.
Pravzaprav se vlada želi znebit teh kampov - šotorišč. Tukej pa je po neuradnih ocenah 1.000.000 ljudi. Mislm ... Mogoče pa hočejo 'fini genocid' splest.

Vlada sedaj sproža program v katerega se želimo vključit. Otroci - vsi šoloobvezni in tisti, ki nimajo te možnosti bodo deležni toplih obrokov v šolah. Nekatere šole so porušene, nekatere cele ampak tople obroke naj bi dobili vsi. V aprilu naj bi šole postale celo zopet aktivne.
Zato smo po dogovoru šli čez seznam šol, ki nam ga je dal WFP in ugotovili zelo klavrno stanje šol tukaj. 3% so izstopali z osnovnimi sredstvi za izvajanje šolskega programa.
Kako izgledajo šole ? objavim v kratkem :)

ZN in nevladne organizacije se trudijo oživiti gospodarstvo, predvsem kmetijstvo, kar bi zagotovilo dolgoročno prezivetje Haitija, v nasprotnem primeru bo Haiti ostal odvisen od mednarodne pomoči veliko let. V gorah, ki vijejo nad Port-au-Princem se že zbirajo kmetije, ki želijo postati samostojne - se pravi neodvisne. Vendar je pot dolga in težka. Problem je, ker so se Haitijčani zaradi sužnjelastniških časov navajeni držat zase, in če ima lastnik zmelje 5 sinov, jo bo razdelil na 5 kosov in tako bo vsak delal na svojem. To pa žal ne pomaga dolgoročni ekonmoski rešitvi. Komune bi morale skupno sodelovat in se poskusit rešit iz globokih zagat.

Vem, lahko je govorit in težko narest in res ne vem kako bi sam ravnal, če bi bil v taki situaciji.
Kaj pa vem, mogoče pa bom kdaj v taki situaciji. Ko tole pišem in poskušam pomagat haitiju, plačujem najemnino za stanovanje v Ljubljani, ki ga ta čas ne bom koristil. Pa ogrevanje tut, ker je pač tako, da se v bloku plačuje pavšalno, pa tut če mi radiator ne dela (eden res ne dela). JS. Žal najemodajalec ne igra na humanitarne note z menoj. Za 350 eur bi nahranu kar precej ljudi.
Ja, se človek vpraša - pa a si lahko prvoščim. Ne vem, tale klic pomoči je bil izjemno močan. (Najboljša opcija se mi zdi, da bi bil finančno neodvisen - se pravi da bi imel redni pasivni prihodek in se lahko odpravljal na tovrste humanitarne podvige)

Sicer pa se svetovnem gospodarstvu in naravni klimi ne kaže ''baš najbolje'' a? Brat mi je pred kratkim povedal, da je bila na primorskem burja kot je še ni blo 'spljoh'. Ja?

1 komentar:

  1. Hejla Uroš!! Svaka ti čast! Tuki je pihal ja. baje da do 220km/h, sam samo na primorskem in je kr dost škode nastalo. Se tud Slovenija ogreva počas in je vsak da toplej, pa sončno, tko de ti tud gretja hmal ne bo treba vec plačvat :-)

    Wish you all the best there and good luck!!!! Pa ceu prid nazaj.

    ys Braja

    OdgovoriIzbriši